novinky - co je v pozadí

11.06.2016 12:43

 

Šedé eminence v české historii

Richard Händl

Víte, kdo byl nejmladším a také nejsympatičtějším potomkem Karla IV. a jak dopadl, která česká královna měla největší vliv na politiku, kdo byl nejbohatším člověkem zemí Koruny české nebo proč udělali Přemyslovci dvakrát tu stejnou chybu?
Nevíte? Richard Händl vám to prozradí. A nejen to!

 

 

Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Giles Milton

Věděli jste o tom, že Hitler bral kokain?
Nebo že Stalin vyloupil banku?
Že mrtvola Charlieho Chaplina byla ukradena a zloději za ni požadovali výkupné?

Giles Milton je mistrovský vypravěč historických příběhů. V poutavé próze Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku uvádí 50 těch nejbizarnějších historických „perliček“. Budete se podivovat nad příběhy, které se čtou jako fikce, a přitom jsou zcela pravdivé.

Přečtete si o Hiróovi Onodovi, japonském vojákovi, pro nějž druhá světová válka skončila až v roce 1974; o tom, jak Agatha Christie v roce 1926 na jedenáct dní záhadně zmizela; o Mallorym, který možná jako první člověk zdolal Mount Everest; nebo o tom, kdo doopravdy zabil Rasputina.
„Fascinující poznámky z historie pod čarou“, jak Milton v originále nazývá svou knihu, jsou podloženy autorovým výzkumem. Partička špiónů, darebáků, lidojedů, dobrodruhů a otroků, která se na těchto stránkách sešla, zahrnuje dvacet století na šesti světadílech. Kniha vrhá světlo na některé z nejvykřičenějších příběhů dějin a jejich nejokázalejší a nejbarvitější postavy – zvířata nevyjímaje.

 

Dvojí hra

Leo Kessler

Sovětský svaz, rok 1924. Lenin umírá a mladý komunistický režim je krůček od nového boje o moc, války a krveprolití. Toho se obává britský král, který se rozhodne odtud zachránit svého ruského příbuzného. V roce 1918 podcenil situaci a odmítl poskytnout azyl carovi, svému bratranci. Nyní chce svou tragickou chybu odčinit, proto nařídí záchranu Sergeje, carova neligitimního syna. Šéf tajné služby tímto úkolem opět pověří Smithe a jeho posádku, tentokrát však rozehraje nebezpečnou dvojí hru. Vidí totiž v Sergejovi budoucího cara, který by se s jeho pomocí mohl ujmout vlády – paradoxně se tak připojuje k těm, kdo si nepřejí, aby Sergej opustil svou vlast.

 

Zpět