Čchi

11.07.2020 22:09

FENG SHUI staré čínské umění

FENG SHUI nabízí získat malou výhodu v šachové hře nebes

Yin a yang

Čchi

Barvy, tvary, materiály

Pět přírodních živlů

 

Pár dobrých rad

Čchi je klidný tok energie, která spojuje všechny věci ve vesmíru. 

Na Dálném východě představuje pochopení a ovládání toků energie tradiční léčebné metody, jako je akupunktura a šiatsu, stejně jako bojová umění jako tai čchi, qui kong a aikido. 

Pro energii existuje několik názvů. 

V Číně se jí říká čchi, v Japonsku je známá pod pojmem ki a v Indii se nazývá prana. 

Na Západě pro ni neexistuje žádné zvláštní slovo, i když pro její pochopení se používá výrazy jako „atmosféra“, „nálada“, „životní síla“ nebo „duch“. 

Čchi koluje jak v lidském těle, tak i v rostlinách nebo budovách. Naše osobní energie se vždy mísí s energií čchi kolem nás. 

Tímto způsobem jsme spojeni s bezprostředním okolím a konečně i s celým vesmírem, když se k nám dostanou vzdálené vlny energie čchi a my znovu vysíláte zpětné vlny. 

Základem Feng Shui je proudění energie čchi z jedné bytosti nebo předmětu do druhého. 

Energie čchi, kterou získáváme ze svého okolí, má vliv na naši náladu, emoce, duševní energii a časem i na naše zdraví. 

Energii čchi přenáší prostředím vítr, voda, sluneční energie, světlo a zvuk. Pohybuje se podobným způsobem jako tyto přirozené jevy, ale na rozdíl od některých z nich je schopná proudit i pevnými materiály. 

Proudí dovnitř budov a ven z nich hlavně dveřmi a okny, ale část energie čchi dokáže vstoupit i opustit místnost zdmi. Pohybuje se jako příliv, proudící ve vlnách a jako vítr pluje kolem Země. 

Hlavním cílem Feng Shui je umožnit nám, abychom se dostali do míst, kde nám přirozený tok energie čchi pomůže uvědomit si, oč usilujeme, a uvést naše sny ve skutečnost. (Brown, 1997) 

Čchi působí různě podle směru, odkud přitéká. Pokud přichází například z jihu, posiluje a přináší štěstí. Ze severu ochraňuje a poskytuje energii. Čchi ze západu bývá někdy nevypočitatelná a může působit destruktivně, ale zato ochraňující a laskavá čchi z východu, přináší moudrost, kulturu.

Čchi v budovách 

Budovy mění směr toku energie čchi. Jejich tvar, otvory v nich a materiál, z nějž jsou vyrobeny, způsobují, jak jimi bude energie čchi proudit. Nejsnadněji proudí dveřmi 6 a méně snadno okny, takže orientace budovy směrem ke Slunci určí druh energie čchi, která do něj vstoupí. 

To se mění podle toho, jak se slunce pohybuje po obloze. Charakteristické znaky bezprostředního okolí, jako je voda nebo silnice, dále určují druh energie čchi, která proudí dveřmi budovy dovnitř a ven. V ideální situaci proudí energie čchi harmonicky celou budovou. Vzhled a vnitřní výzdoba bytu by měla zlepšit proudění energie čchi, která podporuje touhy a přání jeho obyvatel, a mohla by vyloučit nebo minimalizovat prvky, které tomuto proudění brání. (Brown, 1997)

Nepříznivá energie čchi 

V některých situacích se vytvářejí takové druhy energie, které způsobují lidem v budovách problémy, a někdy dokonce vyvolávají i fyzická nebo duševní onemocnění. 

Negativní čchi 

Jisté stavební nebo malířské prostředky mají na energii čchi negativní vliv: syntetická vlákna, syntetické stavební materiály, umělé osvětlení a klimatizace, to všechno vyzařuje vlastní umělou energii čchi, která má negativní vliv na energii čchi obyvatel a mohla by vést k duševnímu a fyzickému vyčerpání.

Stagnující čchi 

Pomalu plynoucí a stagnující energie čchi se tvoří v temných rozích, přeplněných místnostech a na vlhkých místech. Může zavinit zpomalení naší energie čchi, což může způsobit vážné zdravotní problémy a ztrátu našeho osobního směru. 

Rychle proudící čchi 

Energie čchi, která se pohybuje rychle v přímé linii, dokáže destabilizovat proudění energie celou budovou, takže bychom se měli vyvarovat dlouhých chodeb, rovných cestiček. Rychle proudící energie čchi mířící k nám by mohla odtlačit část naší energie čchi. (Brown, 1997) 

Otrávené šípy 

Mírné křivky a jemně se vlnící oblouky odrážejí přírodní model, zatímco přímky jsou ve Feng Shui považovány za nepřirozené, neboť obvykle poukazují na zahrávání si s přirozeným prostředím. Tyto přímky jsou často příčinou vysoké rychlosti čchi, což může být nebezpečné pro zdraví i duševní a fyzickou pohodu. 

Čchi, vedené podél budov nebo jiných staveb, tvořících přímky nebo ostré rohy, se formuje do tvaru, který je znám jako otrávené šípy. Míří-li tyto šípy na nás nebo naše vlastnictví, jsme vystaveni jejich ničivé energii. (Lagatree, 1999)

 Pokud energie čchi proudí kolem rohu, začne kroužit, tvořit spirály a víry, jako rychlý proud řeky, která protéká říčním meandrem. K tomu, abychom tyto ostré hrany trochu „zjemnili“, můžeme použít rostliny nebo textilie. (Brown, 1997)

 

praktické využití: Osvoboďte se s feng shui

 

 

Zpět