Pár dobrých rad

10.07.2020 22:43

FENG SHUI staré čínské umění

FENG SHUI nabízí získat malou výhodu v šachové hře nebes

Yin a yang

Čchi

Barvy, tvary, materiály

Pět přírodních živlů

 

Pár dobrých rad

Znalci feng-šuej překvapí spoustou velmi praktických a v konečném sledu velmi logických rad. 

praktické využití: Osvoboďte se s feng shui

 

  • Například je lepší vařit na plynu, než na elektřině, protože plyn reprezentuje otevřený, přirozenější oheň. Energie ohně tak může přecházet do našich těl. 
  • Mikrovlnné trouby jsou velmi škodlivé (na Západě už je nikdo nekupuje). 
  • Je dobré umístit do koupelny velké zrcadlo. 
  • Světlo svítící nahoru zvedá energii. 
  • Vyplatí se dát do okna Swarovského krystal - náhodné záblesky duhového světla vyšlou energii i daleko do hloubky jinak třeba temného bytu. 
  • Je dobré vyhnout se kaktusům - vytvářejí těžkou energii, právě tak jako počítače a umělé věci. Nezdobte si byt suchými květinami. 
  • Pokud máte byt přeplněn, stejně jako poličky na knihy, nic dalšího se do vašeho života už nevejde: pokud chcete změnu, musíte uklidit a zbavit se starých věcí. 
  • Manželé by měli mít z postelí stejný výhled. Pozor na námět obrázků na stěnách: ovlivňují váš život víc, než si uvědomujete. Jedna žena měla neustálé hádky s partnerem - konzultant feng-šuej, když zjistil, že má v pokoji obrázek dvou rvoucích se tygrů, jí doporučil obrázek vyměnit. Dnes jí na stěně visí obrázek mazlících se štěňat a žena má velmi uspokojivý vztah. 
  • Máte-li na stěně ozdobné, fragmentované zrcadlo, možná je i váš život "na kousky". 
  • Voda má silný vztah k penězům. Pokud chcete mít dostatek peněz, je nutno mít dobrý proud vody - kvalitní instalaci. Splachovat by člověk měl se zavřeným prkénkem, jinak "splachuje" i svou energii.

Zlepšení energie prostoru

  • Obecně lze uvést některé základní prostředky a bytové doplňky, sloužící k povzbuzení a udržení pozitivní energie v prostoru: jsou to především světla, svíčky, solné a jiné lampy, vodní fontánky, zrcadla, harmonizační křišťály, živé rostliny, vkusné zvonkohry, příjemné zvuky a hudba vůbec, vůně a další. 
  • Z lidských činností je to zpěv, hudba, tanec, dobrá zábava, povídání s optimistickými přáteli apod. 
  • Dost významné jsou obrazy a dekorace na stěnách bytu, a to jednak tím na kterém místě visí, jednak tím co vyjadřují. J
  • e velké množství výtvarných děl, která vznikla jen proto, aby se dávný či současný umělec vymaloval ze své bolesti, nemoci, rozchodu s partnerkou apod., tuto energii si obrazy nesou dál a předávají ji novým majitelům. 
  • Stejné je to s různými exotickými soškami, maskami, zbraněmi a dalšími oblíbenými suvenýry z dovolených, které přinášejí do našich domácností poselství bolesti a utrpení. Namísto těchto doporučuji se obklopovat předměty příjemné energie, pěknými obrazy, které vyjadřují pohodu, krásu ve všech jejích podobách, hojnost apod.

 

  • Při výběru pracovního prostoru si dej opravdu záležet, aby tvé feng-šuej bylo dobré. Zde je několik zásad pro volbu osobního pracovního prostoru, které by měly být dodrženy.
  • Tvůj pracovní prostor a stůl by měly být v rohu úhlopříčně od vstupních dveří do celé kanceláře. Tvé feng-šuej bude lepší o to, čím hlouběji budeš uvnitř kanceláře. Na tvým osobním pracovním prostorem, především nad hlavou, by neměl být odhalený, nekrytý trám. Budeš jinak pod neustálým tlakem a budeš trpět bolestmi hlavy. Nesedej si zády ke dveřím!
  • Vyvaruj se kanceláři nebo stolu přímo proti vstupním dveřím. Stejně tak si nevybírej kancelář ne konci přímé chodby. Tvé šance na úspěch a postup v kariéře rovněž budou ohrožené, pokud kancelář nebo stůl budou umístěné proti dveřím na toaletu nebo proti schodišti. Neseď za stolem nebo na místě, kde míří ostré hrany hranolového sloupu. Odsuň se z dráhy Ohně a postav jí do cesty rostlinu.
 
  • Přímá cesta k hlavnímu vchodu představuje otrávený šíp. Problém vyřešíš zrcadlem nebo zvonkohrou s 5 trubicemi.
 

Feng - šuej v domě

  • Obrovský užitek ti přinese rodinná jídelna, pokud jedna stěna bude pokryta zrcadlem. To zdvojnásobuje hojnost jídla. Stejný účinek má i malý stůl, protože to vypadá, že jídlo přetéká a to je z hlediska feng-šuej ideální. Kulatý stůl v jídelně reprezentuje Kov, tedy zlato i peníze. Kruh také symbolizuje štěstí z nebes. Nejdůležitější ozdobou jídelny jsou bohové zdraví, bohatství a dlouhověkosti. Bohové mohou být vyrobeni z keramiky nebo kovu, nejlepším místem pro ně je vysoký stolek u zdi. Pokud se nad jídelním stolem nachází stropní trámy, které vydávají špatnou energii, zavěs do místnosti zvonkohru. Ta pomůže špatnou energii rozptýlit.
 
  • Pro dobrý tok energie je důležité, aby se čchi (dobrá energie) musela proplétat. Pomůže ti k tomu dobře rozestavěný nábytek. Obývací pokoj by měl mít stěnu naproti vstupním dveřím plnou, čchi tak může proudit pokojem a nebude unikat okny proti dveřím. Průchody mezi pokoji by měly být umístěné úhlopříčně.
 
  • Velké a prostorné místnosti vytváří dojem lehkosti a vzdušnosti. Dojem prostoru navodí také propojení jednotlivých místností velkými a širokými oblouky. Zde můžeš využít bujné rostliny k vytvoření vinoucí se dráhy pro energii. Hodně malých pokojů spojených dveřmi nepomáhají dobrému toku čchi.
 
  • Nezřizuj kuchyň v blízkosti domovních dveří kuchyň by se měla nacházet uvnitř domu, nejlépe v levé části (stojíš-li zády k domovním dveřím) nevstupuj do kuchyně zadním vchodem do kuchyně nedávej zrcadlo - přivodí velké neštěstí kuchyň musí mít aspoň jedno okno sporák umísti do východního sektoru kuchyně.

 

  • Všechny ložnice by se měly nacházet v horní části domu a dveře do jednotlivých ložnic by neměly být proti sobě. Nejideálnější tvar půdorysu pro ložnici je čtverec nebo obdélník. Ložnice do písmene L a ještě s přilehlou koupelnou není vhodná. Ložnici nezřizuj v místnosti, kde by postel byla umístěná mezi dveřmi do ložnice a stěnou sousední toalety. Postel umísti do rohu úhlopříčně ode dveří, nohy ani hlava by neměly směřovat ke dveřím. Pozor také na otrávené šípy, které by mířily na dveře do ložnice. Nespi pod odhaleným trámem. Postel by neměla být pod oknem. To má na svědomí neklidný spánek. Účinek nevyvážené energie se dá v tomto případě zmírnit po většinu času zataženými závěsy.

Příznivé sektory podle feng-šuej

Když chceš uplatňovat ve svém životě feng-šuej, stanov si čtyři sektory životního prostoru. Tyto se stanou tvými šťastnými místy v pokoji, kanceláři nebo bytě. K určení příznivých sektorů je třeba, aby jsi vypočítal své číslo kua.

Jestli jsi se narodil mezi 1. lednem a 20. únorem, budeš si muset zjistit rok narození podle lunárního kalendáře. Jestliže jsi se narodil před lunárním Novým rokem, musíš nejdříve od roku narození odečíst jedničku, např. lidé, kteří se narodili 7. února 1964, by měli jako rok svého narození počítat rok 1963, protože lunární Nový rok v roce 1964 připadl až na 13. února nebo lidé, kteří se narodili 25. ledna 1976 by měli jako rok svého narození počítat rok 1975 atd. Jestli jsi zkontroloval rok svého narození podle čínského lunárního kalendáře, můžeš si jednoduše vypočítat své číslo kua. Sečti si poslední dvě čísla roku tvého narození, jestliže vyjde dvojmístné číslo, opět tato dvě čísla sečti až dostaneš jednu cifru. Jestli jsi se narodil v roce 1969, sečteš 6+9, vyjde ti 15 a dále 1+5. Výsledné číslo muži musí odečíst od 10, tedy číslo kua muže, který se narodil v roce 1969 je 4! Ženy naopak musí k výslednému číslu přičíst 5 a pokud je součet dvojmístný, opět tyto cifry sečíst a číslo kua ženy, která

číslo kua  příznivé sektory a místa v sestupném pořadí skupina
1 jihovýchod, východ, jih, sever východ
2 severovýchod, západ, severozápad, jihozápad západ
3 jih, sever, jihovýchod, východ východ
4 sever, jih, východ, jihovýchod východ
5 MUŽI: severovýchod, západ, severozápad, jihozápad ŽENY: jihozápad, severozápad, západ, severovýchod západ
6 západ, severovýchod, jihozápad, severozápad západ
7 severozápad, jihozápad, severovýchod, západ západ
8 jihozápad, severozápad, západ, severovýchod západ
9 východ, jihovýchod, sever, jih východ

Lunární kalendář

Rok lunární rok začíná Rok lunární rok začíná
1944 25. ledna 1970 6. února
1945 13. února 1971 27. ledna
1946 2. února 1972 15. února
1947 22. ledna 1973 3. února
1948 10. února 1974 23. ledna
1949 29. ledna 1975 11. února
1950 17. února 1976 31. ledna
1951 6. února 1977 18. února
1952 27. ledna 1978 7. února
1953 14. února 1979 28. ledna
1954 3. února 1980 16. února
1955 24. ledna 1981 5. února
1956 12. února 1982 25. ledna
1957 31. ledna 1983 13. února
1958 18. února 1984 2. února
1959 8. února 1985 20. února
1960 28. ledna 1986 9. února
1961 15. února 1987 29. ledna
1962 5. února 1988 17. února
1963 25. ledna 1989 6. února
1964 13. února 1990 27. ledna
1965 2. února 1991 15. února
1966 21. ledna 1992 4. února
1967 9. února 1993 23. ledna
1968 30. ledna 1994 10. února
1969 17. února 1995 31. ledna

 

Vhodné prvky podle feng-šuej

Jestliže chceš interiérovou dekoraci přizpůsobit podle feng-šuej, tabulka níže ti pomůže zjistit, které prvky ti mohou pomoci dosáhnout úspěchu v různých oblastech života. Opět se vychází z čísla kua.

číslo kua 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Prvek

úspěchu

malé Dřevo malá Země Oheň Voda muži malá Země ženy velká Země malý Kov velký Kov velká Země Země velké Dřevo

Prvek

zdraví

velké Dřevo malý Kov Voda Oheň muži malý Kov ženy velký Kov malá Země velká Země velký Kov malé Dřevo

Prvek

milostného

života

Oheň velký Kov malé Dřevo velké Dřevo muži velký Kov ženy malý Kov velká Země malá Země malý Kov Voda

Prvek

osobního

růstu

Voda velká Zem  malé Dřevo velké Dřevo muži velká Země ženy malá Země velký Kov malý Kov malá Země Oheň

Teď víš, který prvek je potřeba pro určitou oblast podpořit. Můžeš ho uplatňovat ve vzorech, barvách a tvarech bytového textilu.

Zde je několik příkladů: 

  • prvek Kovu symbolizuje zlato a stříbro, kruhové tvary, barva bílá a barva kovu 
  • prvek Vody je obsažen ve zvlněných a zakřivených tvarech, které připomínají vlny, kapky a oblaka, barva modrá a černá 
  • prvek Ohně symbolizují tvary ostré, zašpičatělé a trojúhelníkové, motiv slunce, barva červená, oranžová a jasné odstíny žluté
  • prvek Dřeva je zastoupen v obdélníkových tvarech, stromech, rostlinách a květinách, barva hnědá a zelená 
  • prvek Země symbolizuje čtvercový tvar, barva béžová a světle žlutá

Barvy ke štěstí podle feng-šuej

  • Bílá Bílá barva je barvou jangovou, symbolizuje blahobyt a prosperitu. Perfektně se hodí na stěny i strop. 
 
  • Podle školy kompasu můžeš do příslušných směrů přidat červenou, zelenou nebo modrou. 
 
  • Červená barva je barvou jihu. Odstíny červené na jihu ti dopomůžou ke štěstí. 
 
  • Broskvový odstín na jihu i západě symbolizuje ochočení Tygra západu. 
 
  • Zelená Pokud oživíš jasně zelenou barvou jihovýchod nebo východ, zvýšení příjmu tě nemine. Dobře se také hodí umělé stromky s jasně zelenými listy. 
 
  • Modrá barva je barvou Vody . Skvělého účinku s ní dosáhneš ve východním, jihovýchodním a severním sektoru kanceláře. Pozor! Se symbolikou Vody to nepřeháněj, aby tě nezaplavila.

Správné barvy podle feng-šuej

Interiér a jeho výzdoba v duchu feng-šuej se točí hodně kolem volby barev a jejich kombinací. V níže uvedené tabulce najdeš, jak využít barvy ve feng-šuej. Zapovězené barvy by jsi měl ze svého domu či bytu úplně vytlačit.

 

sektor hlavní barvy doplňkové barvy zapovězené barvy
jih červená, oranžová žlutá, zelená černá, modrá
sever černá, modrá bílá, kovová žlutá, béžová
východ zelená, hnědá černá, modrá bílá, kovová
západ bílá, šedá kovová, žlutá červená, oranžová
jihovýchod světle zelená světle modrá šedá, bílá
jihozápad žlutá, béžová červená, oranžová zelená, hnědá
severozápad bílá, kovová šedá, žlutá červená, oranžová
severovýchod žlutá, béžová červená, oranžová zelená, hnědá

 

Zpět