Pět přírodních živlů

11.07.2020 22:27

FENG SHUI staré čínské umění

FENG SHUI nabízí získat malou výhodu v šachové hře nebes

Yin a yang

Čchi

Barvy, tvary, materiály

Pět přírodních živlů

 

Pár dobrých rad

Čchi se pohybuje cyklicky v pěti různých formách proměn jin a jang, symbolicky znázorněných pěti prvky. 

V určité fázi pohybu energie stoupá, rozšiřuje se, kulminuje, následně se zhušťuje, klesá a koncentruje se, aby začala znovu uvedený cyklus opakovat. 

Můžeme se o tom snadno přesvědčit při střídání ročních období. Na jaře energie narůstá a šíří se všemi směry „prvek Dřevo“. 

Další vzestup a kulminace pokračuje v létě „prvek Oheň“. 

Pozdní léto představuje přechodnou fázi a přípravu k návratu „prvek Země“. 

Na podzim se začíná energie s poklesem zhušťovat a klesá „prvek Kov“. 

V poslední fázi cyklu, v zimě, dosahuje energie největšího klidu a koncentrace „prvek Voda“. 

Končí jeden cyklus a začíná nový. 

Tak pět prvků charakterizuje pohyb energie čchi v určitém stádiu jejího koloběhu. Nejde však o žádnou konkrétní materiálovou podstatu, ale pouze o symbolické označení energetické vlastnosti čchi. 

Žádný z prvků není trvalý a energie čchi cyklicky prochází označenými stavy. Každý prvek podporuje některý z ostatních, a zároveň jinému brání. Všechny předměty, které používáme k vybavení místnosti, patří k některému z pěti prvků. Jejich rozložení v místnosti bezprostředně ovlivňuje člověka, který zde pobývá. Jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit dobré čchi nebo napravit čchi špatné, je obratné využití pěti přírodních živlů, kdekoliv je to možné. 

Spojování, oddělování a aranžování těchto živlů podle odpovídajících směrů kompasu je jednou ze základních metod upravování Feng Shui naší domácnosti.

Cykly tvořivé a destruktivní 

Živly se navzájem ovlivňují v cyklu tvořivém, nebo destruktivním. Způsob, jakým jsou uspořádány v našem domově, ovlivňuje jemnou rovnováhu prostředí, které nás obklopuje. 

V tvořivém cyklu hořící dřevo krmí oheň, z popela se tvoří země, zem vydává rudu pro výrobu kovu, kov svádí vodu srážející se na jeho povrchu, voda vyživuje rostliny a stromy tvořící dřevo. Pak je tu destruktivní cyklus. Oheň taví kov, kov řeže dřevo, dřevo v zemi hnije, zem kalí vodu, voda hasí oheň. (Lagatree, 1999) Pro udržení rovnováhy je tedy důležitá přítomnost všech pěti prvků, ty se navzájem podporují a oslabují.

Dřevo 

Dřevo je spojeno s Východem. Tato světová strana souvisí s obnovou života, s jarem (začátek čínského roku), se zelenou barvou. Formu Dřeva, vysokou a vzpřímenou, připomínají lehké a přírodní struktury nebo prvky jako sloupy, pilíře, obelisky, kontrolní věže, mrakodrapy, komíny. Dřevo symbolizuje růst, tvoření, výživu, a proto se doporučuje na ochranu v případě útulků, nemocnic, rezidencí, kaváren, restaurací. (Bailo et Negri, 2010)

Oheň 

Oheň je spojen s Jihem, který je pro Feng Shui základní světovou stranou, s létem, s červenou barvou (tato barva symbolicky znázorňuje odrazy plamenů, letní žár a krev). Forma Ohně, charakterizovaná štíhlým tvarem plamenů, je patrná na vrcholech špičatých hor, na svažujících se střechách, na špičatých věžích, na zvonicích a věžičkách. Oheň je spojen s přírodními materiály například s živočišnými kůžemi. Podle Feng Shui je Oheň symbolem moci, proto se považuje za příznivý pro ochranu politických budov, kde jsou činěna důležitá rozhodnutí, míst spojených s kreativitou a obchodem. V rámci domácího prostoru se prvku Ohně týká kuchyně, kamna a vařiče. (Bailo et Negri, 2010)

Kov 

Kov je spojen se západem, s podzimem a bílou, stříbrnou a zlatou barvou. Forma Kovu je kulatá a vyskytuje se například v klenbách kupolí. V obytných prostorách Feng Shui doporučuje omezit prvek Kovu do místností určených jako laboratoř. Kov je symbolem peněz a mincí a proto prvek kovu obecně příznivě působí na obchodní aktivity. (Bailo et Negri, 2010)

Voda 

Voda je spojena se Severem, který podle Feng Shui symbolizuje klid a absenci života, a souvisí se zimou a s černou barvou, která symbolizuje zimní temnotu. Forma vody je nepravidelná, protože taková je povaha její substance, která nemá formu a současně má všechny formy, to je patrné na zvlněných pahorcích a obecně v desénových konstrukcích, které nejsou jasně definovatelné. Materiálem související s Vodou je sklo. Voda je prvkem komunikace a jako taková příznivě působí na literaturu, umění a hudbu. Feng Shui doporučuje její používání v různých situacích, 11 například při projektování pracovny. Uvnitř obytného prostoru patří k prvku Vody koupelna a prádelna.

Země 

Země je spojená se středem, pozdním létem a žlutou barvou. Forma Země, nízká a rovná, se vyskytuje v rovinatých nížinách, planinách, náhorních plošinách, v konstrukcích s rovnými terasovitými střechami a v nízkých a lineárních domech. Materiálem spojovaným s prvkem Země je hlína, cihly a cement. Prvek Země dále souvisí se zemědělstvím, obecně s kopáním, se stavbami a stavitelstvím. Teorie pěti prvků, ve které se odráží cyklické střídání ročních období, je ukázkou přirozeného vzájemného pronikání všech věcí. Každá bytost odkazuje ke specifickému prvku nebo ke spojení prvků. Vztahy jsou nekonečné a spojují každý prvek s určitým směrem, barvou, materiálem, tvarem, specifickým významem a architektonickou funkcí, ale i psychickým stavem, s různými typy osobností, potravinami a mnoha dalšími. (Bailo et Negri, 2010)

praktické využití: Osvoboďte se s feng shui

Zpět